A "Demokrácia és bábszínház" projektben négy ország iskolái és bábszínházai fejlesztenek innovatív tananyagokat a demokrácia oktatására. Valamennyi partner képviselője először találkozott Bécsben a LILARUM bábszínház meghívására.

A Bécsi Demokrácia és Emberi Jogok Fóruma tudományos irányítása alatt a belgrádi, a budapesti, a Ravne na Koroškem és a bécsi partnerek olyan módszereket és anyagokat dolgoznak ki, amelyek lehetővé teszik, hogy a különböző iskolatípusú és szintű diákok kreatívan foglalkozzanak a demokrácia és az emberi jogokat az iskolai órákon, és a továbbiakban személyes környezetük feltárását. Feldolgozzák a bábszínházi előadásokon szerzett felismeréseket, amelyeket hivatalos épületekben, pl. a városháza, 2022 tavaszán. A bábszínház művészi eszközei segítenek vitás kérdések kifejezésében, a nehezen elmondható szavak szívében, és új összefüggésekbe hozni a kapcsolatokat.

Számos online találkozó után végül minden projektpartner személyes találkozója lehetséges volt Bécsben. Négy fél nap alatt a négy tandem, amelyek tanárokból és művészekből álltak, kifejlesztették a tanítási módszerek első változatát a művészeti koncepciók megvalósítására szülővárosukban. Természetesen a szociális programot sem hanyagolták el. A "Stöckl im Park" -ban tartott közös vacsora mellett a Burgtheater látogatása is szerepelt a programban. A projekt, amely hozzájárul a globális állampolgársági oktatáshoz, az Európai Unió Erasmus+ programjából és a LILARUM színház irányította. A Bécsi Demokrácia és Emberi Jogok Fóruma mellett a Hainburger Straße 40 középiskola a harmadik bécsi partner. A nemzetközi partnerek Zadruga Zraven és Solski Center Ravne na Koroškem (Szlovénia), Malo pozorište "Duško Radović" és Osnovna škola "Ilija Birčanin" (Szerbia), valamint az Interplay Hungary és a Keleti István Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Magyarország).

Press photo: © LIEB.ICH Productions